
Reactiviteit aan de lijn verminderen
Simone HendriksenShare
Het wandelen met je hond hoort een ontspannende en plezierige ervaring zijn, maar als je hond reactief is aan de riem, kan het stressvol zijn voor zowel jou als je hond. Reactiviteit aan de riem betekent dat je hond overmatig reageert op bepaalde prikkels, zoals andere honden, mensen, of voertuigen. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen om de reactiviteit van je hond te verminderen en de wandelingen aangenamer te maken. In deze blogpost leg ik uit waar reactiviteit vandaan komt en bespreken we enkele effectieve technieken.
Waar komt reactiviteit vandaan?
Reactiviteit in honden kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Vaak ontstaat het door een combinatie van genetische aanleg, gebrek aan socialisatie, dominantie en negatieve ervaringen. Sommige hondenrassen zijn van nature gevoeliger en reactiever, wat te maken kan hebben met hun genetische achtergrond.
Onvoldoende socialisatie in de vroege levensfasen kan ervoor zorgen dat honden zich angstig of onzeker voelen in nieuwe situaties, wat kan leiden tot overmatige reacties zoals blaffen, grommen, of trekken aan de riem. Negatieve ervaringen, zoals aanvallen door andere honden of mishandeling door mensen, kunnen ook bijdragen aan reactiviteit. Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen en pijn een hond prikkelbaarder maken. Ook hebben wij als mens invloed op de reactiviteit van een hond; als je bijvoorbeeld geblesseerd, bang of onzeker bent kan dit ervoor zorgen dat je hond de leiding neemt om jou te beschermen.
Het begrijpen van de oorzaken van reactiviteit is essentieel om de juiste training en ondersteuning te bieden, zodat je hond zich veiliger en meer ontspannen kan voelen in zijn omgeving. Zorg dus dat je weet wat de triggers van je hond zijn, en waar deze vandaan komen.
Hou voldoende afstand tussen de trigger en je hond
Afstand is je beste vriend als je werkt aan het verminderen van de reactiviteit van je hond. Hoe dichter je bij de trigger bent, hoe moeilijker het voor je hond is om kalm te blijven. Probeer altijd een veilige afstand te bewaren waar je hond comfortabel kan blijven zonder te reageren. Dit betekent soms dat je een andere route moet kiezen of tijdelijk van het pad moet afwijken om voldoende ruimte te creëren.
Wees een barrière tussen je hond en de trigger
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is jezelf positioneren als een fysieke barrière tussen je hond en de trigger. Door dit te doen, creëer je niet alleen meer afstand, maar neem je ook het voortouw. Door dit te doen laat je letterlijk zien dat je de leiding neemt en je hond beschermt tegen zijn of haar triggers. Dit kan je hond helpen zich veiliger te voelen en minder geneigd te zijn om te reageren. Als je een andere hond tegenkomt, ga dan aan de andere kant van je hond staan, zodat je lichaam de zichtlijn blokkeert. Dit simpele gebaar zal een groot verschil maken in hoe je hond reageert.
Wees bewust van je eigen lichaamstaal
Zoals je net al kon lezen, heeft je eigen lichaamstaal dus een grote invloed op hoe je hond reageert. Honden zijn zeer gevoelig voor de emoties en lichaamshouding van hun baasjes. Wees zelfverzekerd en ontspannen, zelfs als je hond begint te reageren. Een kalme en beheerste houding zal je hond helpen om zich ook rustiger te voelen, want je laat merken dat je niet bang bent en de situatie onder controle hebt. Als je gespannen of nerveus bent, zal je hond dit oppikken en waarschijnlijk zelf ook nerveuzer worden.
Hou de riem kort maar ontspannen
Je las net hoeveel invloed we hebben op het gedrag van onze hond, maar toch zie ik het ontzettend vaak; baasjes die verstijven zodra ze een trigger van hun hond zien! Dit gaat vrijwel altijd gepaard met het strak nemen van de riem. Een gespannen riem verhoogt de spanning en opwinding van je hond. Probeer de riem altijd losjes te houden, zodat je geen spanning doorgeeft via de riem. Een ontspannen riem communiceert aan je hond dat er niets is om zich zorgen over te maken. Als je merkt dat de riem strak wordt, probeer dan rustig te stoppen en je hond weer bij je te roepen voordat je verder gaat.
Gebruik een jachtlijn
Een jachtlijn kan een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van een reactieve hond. Dit type lijn biedt je meer controle en is meestal gemakkelijker te hanteren dan een standaard riem en halsband. Een jachtlijn kan snel om- en afgedaan worden, wat handig is bij het trainen en bij situaties waarin snel gehandeld moet worden. Het is echter belangrijk om te zorgen dat je de jachtlijn correct gebruikt om onbedoelde verstikking of ongemak voor je hond te voorkomen. Lees hiervoor vooral ook even mijn artikel over het gebruik van een jachtlijn!
Snap de lichaamstaal van je hond en corrigeer/beloon op tijd
Ook het begrijpen van de lichaamstaal van je hond is cruciaal om zijn reactiviteit te verminderen. Let op signalen van opwinding zoals een stijve houding, gefixeerde blik, en opstaande oren. Als je deze signalen op tijd herkent, kun je je hond corrigeren voordat de opwinding te hoog oploopt. Ik knip vaak 1 keer in mijn vingers, gepaard met een korte ''shh'' om de spanning te doorbreken. Gebruik positieve bekrachtiging zoals een favoriet speeltje of snack, op momenten waarop je hond rustig blijft, contact met je zoekt of wegkijkt van de trigger. Zo leer je je hond dat ze wel naar de trigger mogen kijken, en beloond worden als ze wegkijken!
Praktische tips en technieken
Hier zijn enkele praktische tips die je ook kunt meenemen tijdens de wandelingen:
- Leid je hond niet af van de trigger: Door je hond direct af te leiden zodra je een trigger ziet, pak je de reactiviteit niet aan. Je gaat het juist uit de weg! Omdat je met afleiden zorgt dat je hond de trigger niet opmerkt, kun je ze ook geen nieuw gedrag aanleren. Gebruik de eerder gegeven tips om de reactiviteit aan te pakken.
- Oefen alternatieve gedrag: Leer je hond om te zitten of naast je te lopen wanneer je een trigger nadert. Beloon dit gedrag royaal zodat het leuker wordt dan reageren.
- Beheer de omgeving: Plan je wandelingen op rustigere tijden of in gebieden waar je minder kans hebt om triggers tegen te komen. Je kunt dit langzaam weer afbouwen, als je merkt dat je hond minder reageert op triggers.
- Geduld en consistentie: Gedrag veranderen is een proces en kost tijd. Blijf consistent met je aanpak en wees geduldig met je hond!
Conclusie
Het verminderen van de reactiviteit van je hond aan de riem vereist geduld, consistentie en een goede kennis van de lichaamstaal van je hond. Door de eerder gesproken punten te toe te passen, kun je de wandelingen aangenamer en minder stressvol maken voor jullie beiden! Met de juiste aanpak en veel oefening zal je hond uiteindelijk leren om kalmer te blijven in uitdagende situaties.
Heb je moeite met het aanpakken van reactief gedrag? Aarzel dan niet om contact op te nemen, dan zorgen we er samen voor dat jullie weer ontspannen kunnen wandelen!