
Help, mijn hond trekt aan de lijn!
Simone HendriksenShare
Je hond trekt je over de straat en wilt alles en iedereen besnuffelen. Als je de riem los zou laten, zie je je hond waarschijnlijk niet meer terug. Herkenbaar? Voor veel baasjes is het trekken aan de lijn 1 van de grootste frustraties, terwijl het wandelen een ontspannende, leuke activiteit zou moeten zijn voor zowel mens als hond. Maar hoe bereik je dat?
Waarom trekt een hond?
Er zijn verschillende oorzaken en factoren die meespelen, maar een hond trekt meestal aan de riem omdat ze ergens heen willen, en snel! Dit gaat gepaard met veel energie en opwinding. Trekken aan de lijn is vaak (onbewust) aangeleerd gedrag. Bij puppy's wordt trekken vaak getolereerd, omdat we ze willen laten snuffelen en ontdekken. Door te trekken komen ze sneller bij datgene waar ze heen willen; bijvoorbeeld een andere hond, een boom of een mens. Als dit lukt, leert een hond dat ze hun doel sneller bereiken door te trekken. Het is dus zelf belonend gedrag. Van een trekkende pup hebben we niet zoveel last, maar wanneer de hond gaat groeien en sterker wordt, merken we dat het trekken wel degelijk vervelend is.
Training en hulpmiddelen
Het is van groot belang om de juiste tools en technieken te gebruiken om het trekken af te leren. Door dit te doen kun je snel en effectief mooie resultaten boeken. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Een aantal voorbeelden zijn:
-
Slipketting/touw
-
Harnas/tuigje
-
Halti
-
Flexilijn
-
Halsband
Welke riem je gebruikt, heeft veel invloed op het trekken. Een harnas is bijvoorbeeld gemaakt om te trekken, kijk maar naar sleehonden en paarden voor een koets. Een harnas zit om het sterkste deel van het lichaam, waardoor er zoveel mogelijk kracht gebruikt kan worden. Maar het veranderen van riem is niet de magische oplossing waardoor je hond ineens stopt met trekken. Een riem moet correct gebruikt worden, in combinatie met de juiste trainingstechnieken voordat je hier verandering in gaat zien. Zoals bepaalde hulpmiddelen het trekken dus stimuleren, kan onze begeleiding er ook voor zorgen dat een hond leert trekken. Er zijn een aantal oefeningen en technieken die je kunt gebruiken om het trekken af te leren. Hier heb ik alvast 4 tips waar je mee kunt beginnen:
-
Zorg dat je hond rustig en kalm is voordat je naar buiten gaat.
-
Wanneer je hond trekt, stop je met lopen of loop je de andere kant op. Zo leert je hond dat trekken averechts werkt.
-
Beloon op de juiste momenten. Als je hond met een slappe riem naast je loopt, kun je belonen met een aai of snoepje.
-
Laat de hoge piepstem om te belonen thuis. Zo maak je je hond juist enthousiast, en die opwinding kan ervoor zorgen dat je hond weer gaat trekken.
Als je hier hulp bij wilt, kun je een wandeltraining bij mij boeken. Tijdens het gratis consult zal ik je uitleggen hoe we het trekken gaan aanpakken, waarna je dit onder begeleiding tijdens de wandeltraining kunt gaan oefenen.
Heb je een hond die erg trekt en wil je een oplossing? Aarzel dan niet om contact op te nemen, ik help jullie graag met ontspannen wandelen!