
Leiderschap en dominantie
Simone HendriksenShare
Iedereen heeft weleens gehoord dat je als baas dominant moet zijn en dat honden onderdanig zijn aan ons. Want wij zijn de baas en de hond moet maar luisteren. Toch? In dit artikel ga ik verder in op dit onderwerp, want tot in hoeverre klopt deze stelling?
In de loop van de jaren is het beeld over de rangorde in een roedel wolven of honden nogal veranderd. In het begin van de domesticatie van de hond, werden trainingsmethodes gebaseerd op de waarnemingen bij een roedel wolven. Om je hond te trainen moest je dominant zijn, wat vaak gepaard ging met fysieke handelingen. Zoals het grijpen bij het nekvel of de hond zelfs op zijn rug gooien. Op die manier zou de hond dan weten dat hij onderaan de rangorde staat. Inmiddels is er veel meer onderzoek gedaan naar hondengedrag. Waar eerst werd gedacht dat dieren in een hoge rank vaak agressie vertonen om hun hoge rank te behouden, blijkt dat dit gedrag niks met status te maken heeft. Dieren in een lagere rank lieten dit gedrag namelijk ook zien. Het beeld dat er 1 grote, boze leider is, klopt dus niet.
Nu we weten dat agressie niks met status te maken heeft, kunnen we stellen dat de rangorde bestaat uit lichaamstaal (bijvoorbeeld zich groot of klein maken) en signalen zoals vrijwillige onderdanigheid. In dat opzicht lijkt de lichaamstaal van een mens erg op die van een hond. Iemand die zelfverzekerd is staat rechtop met de borst vooruit, maakt zichzelf hoorbaar en claimt zijn/haar ruimte op. Een onzeker iemand daarentegen, maakt zichzelf klein, kijkt naar de grond en komt minder snel of niet voor zichzelf op. Honden lezen lichaamstaal, dus zij reageren op de houding en energie die wij als mens uitstralen.
Zoals in mijn artikel ''Grenzen en duidelijkheid'' is te lezen, doen honden het het beste met duidelijke grenzen en consistentie in hun sociale structuur. Wij, als hondeneigenaar, zijn verantwoordelijk om de gezondheid en veiligheid van onze hond te waarborgen. Onze wereld verandert snel, en wij moeten zorgen dat onze hond veilig kan meedraaien zonder anderen of zichzelf in gevaar te brengen. Door rustig, consequent en zelfverzekerd leiding te geven aan je hond, zal je hond merken dat je een stabiele leider bent die hij/zij kan vertrouwen. Toch gaat het niet enkel om leiding geven en de baas zijn. Een goede relatie met je hond is namelijk gebaseerd op vertrouwen, communicatie, respect en liefde. Je bent een team! Schaapherders zijn hier een mooi voorbeeld van. Zij leiden en beschermen een kudde schapen samen met hun hond. De herder geeft leiding en instructie aan de hond, en samen beschermen zij de kudde. Ze zouden dit niet zonder elkaar kunnen!
Heb je moeite met leiding geven of met het trainen van je trouwe viervoeter? Aarzel dan niet om contact op te nemen, ik help jullie graag met het versterken van je team!