
Grenzen en duidelijkheid
Simone HendriksenShare
Net als elk sociaal dier, doen honden het het beste met duidelijke grenzen en consistentie in hun sociale structuur. Inconsistente of onduidelijke routines kunnen angst veroorzaken of ertoe leiden dat je hond niet zeker weet hoe hij in bepaalde situaties moet handelen. In het wild zijn er namelijk de roedelleiders die leiding geven en de roedel beschermen. Door in deze rol te stappen kun je op een natuurlijke manier aan je hond zijn behoeftes voldoen. Je bent een team samen met je hond, maar wij zijn verantwoordelijk om de gezondheid en veiligheid van onze hond te waarborgen.
Bijvoorbeeld: een huisgenoot vindt het soms niet erg dat je je vieze vaat laat staan, maar op sommige dagen eist dat je je vaat schoon in de kast zet. Dit is verwarrend en dat gebrek aan duidelijkheid kan frustrerend zijn.
Naast het waarborgen van deze grenzen voor ons, is het ook belangrijk dat wij de grenzen van onze hond beschermen. Grenzen zijn een ''two way street''. Een voorbeeld hiervan is wanneer ik zit te eten, laat mijn hond me met rust. Als mijn hond zit te eten, laat ik hem ook met rust. Vreemde mensen die hem willen aaien, een losse hond die op ons afrent, kinderen die je hond zitten te plagen; dit zijn allemaal situaties waar wij moeten opkomen voor onze hond en ze moeten beschermen voor situaties waarin zij zich niet prettig voelen. Door de veiligheid en grenzen van onze hond te beschermen, zal een hond je gaan vertrouwen en zich veilig bij je gaan voelen.
Door met een duidelijke, rustige energie ''nee'' te zeggen wanneer een hond iets doet wat niet mag, stel je een grens. Je hoeft niet te schreeuwen of boos te worden, maar je moet wel duidelijk zijn in wat je wilt. Als je hond bijvoorbeeld op bed wilt springen, maar dit niet mag, zeg je duidelijk ''nee'' en blijf je hierbij tot de hond uit zichzelf eraf springt of wegloopt. Belangrijk is dat je de hond zelf weg laat gaan, want dan weet je dat de boodschap is ontvangen. Als je gaat trekken of duwen aan de hond, werkt dit vaak averechts. Claim je ruimte op en maak dit duidelijk.
Honden die alles mogen en nog nooit ''nee'' hebben gehoord (oftewel een verwende hond), luisteren vaak slecht. In die zin zijn het net kinderen, als ze altijd ''ja'' te horen krijgen en je zegt een keertje ''nee'', wordt er geschreeuwd en gestampt omdat ze altijd hun zin krijgen. Ze zijn moeilijk te controleren, en het is een uitdaging om ze autoriteit en grenzen te laten respecteren. Het kan verleidend zijn om altijd ''ja'' te zeggen, we houden immers van onze honden! Op lange termijn doe je je hond echter veel meer goed door duidelijke grenzen te hebben. Als een hond geen duidelijke grenzen heeft, kan dit ervoor zorgen dat zij de leidersrol op zich gaan nemen. Dit resulteert in een rusteloze hond die doet wat hij wilt, niet goed luistert en aandacht opeist wanneer hij dat wilt.
Even samengevat:
-
Een hond die de hele tijd ''ja'' hoort, zal gaan denken dat hij de baas is. En als ze denken dat ze de leider zijn, komen gedragsproblemen zoals blaffen, agressie en ongehoorzaamheid naar voren.
-
''Nee'' zeggen hoeft niet gepaard te gaan met boosheid en negativiteit. Door een kalme energie te gebruiken terwijl je ''Nee'' zegt, kun je heel goed duidelijk maken wat je wilt.
-
''Nee'' zeggen tegen je hond is een van de krachtigste manieren om te laten zien dat jij de leiding hebt.
-
Door in de leidersrol te stappen, zal je hond je gaan vertrouwen en zich veilig voelen in jouw aanwezigheid.
Heb je moeite met het waarborgen van grenzen of hier consistent mee te zijn? Aarzel dan niet om contact op te nemen, ik help je graag met het herstellen van de orde in huis!